Houtsnijwerk van Jean Démontreuil | 18e-eeuwse Franse houtsnijder

Een snijwerk van Jean Démontreuil in de kunstcollectie van Burghley House

Burghley House, stamford,  Lincolnshire

Burghley House is een groot 16de-eeuws Engels landhuis dat vlak bij Stamford ligt. Het mooie kasteelpark is ontworpen door Capability Brown. Het door Robert Smythson ontworpen huis is een belangrijk voorbeeld van 16e-eeuwse Engelse architectuur. Burghley House is één van de grootste en fraaiste huizen uit het vroeg Elizabethaanse tijdperk. Het heeft verschillende adembenemende pronkkamers, die in de 17de eeuw verbouwd en gedecoreerd zijn geworden in de toen populaire Engelse Barok stijl (Grinling Gibbons stijl). Het hoofdgebouw heeft 35 grote kamers die gelegen zijn op de begane grond en de eerste verdieping. Er zijn meer dan 80 kleinere kamers en veel andere minder belangrijke kleinere ruimtes.

Burghley is gebouwd door William Cecil, die later de eerste baron van Burghley werd. Hij was de Lord High Treasurer van Koningin Elizabeth I, van 1555 tot 1587.

De bouwperiode van dit uitzonderlijk gebouw duurde liefst 32 jaar en dit gebeurde in verschillende fases. Uit documenten is gebleken dat het oostelijke deel van het kasteel werd opgetrokken in 1555, aan het oostelijk en zuidelijke gedeelte werd er gewerkt tot 1564. Met een kort oponthoud werd het westelijk deel afgewerkt in 1577. Kenmerkend is de monumentale poort of ingang aan deze westzijde van het gebouw. Het Noordelijk deel van het Kasteel werd in 1587 beëindigd.

Aan de buitenkant  is Burghley House maar weinig veranderd sinds de 16de eeuw. Met zijn imposante afmetingen en solide architectuur geeft het de bezoeker het gevoel of het er op deze manier altijd al heeft gestaan.

Maar laat u niet misleiden, Burghley House heeft veel eigenaars  gehad en dat bracht vele veranderingen en smaken met zich mee. Deze veranderingen aan het interieur, zijn meubilair en decoratie geven de bezoeker een goed beeld en laat u kennis maken met de 450-jarige geschiedenis  van Burghley House en haar bewoners.

Tegenwoordig is het eigendom van The Burghley House Preservation Trust. Burghley House werd bewoond door Lady Victoria Leatham (een dochter van de 6de Markies van Exeter David) en Simon Leatham. Sinds mei 2007 wordt het huis bewoond door hun dochter Miranda samen met haar man Orlando Rock en hun drie kinderen.

Op het landgoed worden sinds 1961 jaarlijks de Burghley Horse Trials gehouden die behoren tot  één van de zes 4-sterren evenementen op dit gebied van de wereld.

 

Het paneel van Jean Démontreuil

In de uitgebreide kunstcollectie van Burghley House bevindt zich een paneel van Jean Démontreuil. De afmetingen van dit klein juweel zijn 20,3 cm hoog en 14cm breed.

Door welk familielid dit paneeltje van Jean Démontreuil aan de kunstcollectie werd  toegevoegd kon curator Jon Culverhouse van Burghley House ons niet vertellen. Waarschijnlijk is dit prachtig snijwerk door Brownlow Cecil de 2de Markies van Exeter (1793-1867) aangekocht, van wie we zeker weten dat hij geruime tijd in Parijs verbleef.

In de archieven bevindt zich wel een aankoopbewijs  van een openbare verkoop (Le Carpentier) op 14 Mei 1866 in Parijs. Het betreft lot 181 "Un oiseau mort, suspendu par une patte. Très-jolie sculpture en haut relief, par Demontreuil dans un cadre carré‚ en bois sculpt‚. Vertaald  Een dode vogel, opgehangen aan een poot, een zeer mooi snijwerk in hoog-reliëf door Démontreuil, met een vierkante omlijsting,van gesculpteerd hout . Verkocht aan 250 Franse frank.

Dit thema werd door Démontreuil geregeld herhaald en het was kennelijk  een populair thema dat goed verkocht want het werd geregeld getoond op tentoonstellingen (Salons) in Parijs  in 1791 tot en met 1798 werden gehouden.

Jean Démontreuil

Jean Démontreuil, ook wel Montreuil genoemd , werd geboren in Bordeaux, Frankrijk. Hij was professeur à l'Académie van Bordeaux. Démontreuil exposeerde op de Salon de Paris van 1791 tot 1798 . In de collecties van het Louvre en het Historisches Museum in Basel zijn ook werken van Démontreuil te bewonderen.

-Op 27 juni 2008 werd bij veilighuis Delvaux in Parijs een werk van Jean Démontreuil aangeboden. Het object werd beschreven als zeer fijngesneden. Gesigneerd en gedateerd op 1791.

-Een paneeltje in de zelfde genre werd verkocht door  veilinghuis Lawrence of Crewkerne in 2004 en op de 3de juli 2007 werd ook een snijwerk van Démontreuil aangeboden in veilinghuis Woolley & Wallis's rooms in Salisbury , verkocht voor het bedrag van 13500 pond.

© Picture of the Démontreuil panel in this blogitem are and remain the property of Burghley House Art Collection and may not be reused without written permission