Opmerkelijk

Limburgse houtsnijder dwingt miljardenbedrijf Zara op de knieën 

Volgens de Brusselse rechtbank van koophandel heeft winkelketen Zara Home een ontwerp van ornamentsnijder Patrick Damiaens klakkeloos gekopieerd.

Patrick Damiaens viel uit de lucht toen hij in 2014 een telefoontje kreeg uit Parijs. Een vriend van de Limburgse houtornamentist was tijdens het shoppen in meubelketen Zara Home op een versierde kaars gestoten. Op zich niets bijzonders. Ware het niet dat de kaars als twee druppels leek op een ontwerp dat Damiaens twee jaar eerder had gemaakt.

Specifiek ging het om een familieschild dat Damiaens had gesneden in opdracht van de Nederlandse familie Odink. Die wilde graag een 3D-versie van het recent opgefriste wapenschild, en klopte daarvoor aan bij de Limburger, een bekende naam in het wereldje van de heraldische kunst. Nadat de opdracht was volbracht, plaatste Damiaens een foto van het resultaat op zijn website en begon hij aan ander werk.

Groot was dan ook zijn verbazing toen hij na het telefoontje zijn werk wel degelijk aantrof in de Antwerpse vestiging van Zara Home, dochter van Inditex, één van de meest waardvolle bedrijven ter wereld. Damiaens liet het er niet bij, en nam, samen met opdrachtgever Odink, een advocaat onder de arm.

Met resultaat. De Brusselse rechtbank van koophandel oordeelde dat Odink geen, maar Damiaens wel auteursrecht kon laten gelden op het ontwerp, en dat Zara Home dus inbreuken heeft gepleegd door de kaarsen in de handel te brengen. De rechtbank veroordeelt Zara Home dan ook tot het betalen van een schadevergoeding, en tot een verbod op de toekomstige verkoop van de sierkaarsen, die ondertussen al uit de handel waren genomen.

Het vonnis en dus ook de te betalen schadevergoeding heeft, door de territoriale bevoegdheid van de rechtbank, enkel betrekking op de in België aangeboden kaarsen, legt advocaat Dieter Delarue uit, die voor Damiaens optrad in de zaak. Maar het vonnis is een goed startpunt om verdere stappen te zetten. Zo heeft de Limburger nu een goede troefkaart om ook in Zara-thuisland Spanje te gaan procederen, waar het verbod en de vergoeding dan kunnen uitgebreid worden voor heel Europa. 

Zara kan nog wel in beroep gaan. Het bedrijf beraadt zich momenteel over eventuele verdere stappen, laat advocaat Jef Keustermans weten.

David versus Goliath

Lees dit artikel verder onderaan op de pagina....>

Limburgse houtsnijder dwingt miljardenbedrijf Zara op de knieën

Limburgse houtsnijder dwingt miljardenbedrijf Zara op de knieën   Krant DE TIJD  Zara Home, Inditex Links het werk van Patrick Damiaens - Rechts de kaars van Zara home   Limburg se houtsnijder krijgt winkelreus Zara op de knieën Artikel uit De Tijd 5 juli 2017 Geplaatst op deze blog met goedkeuring van De...